ΓΛΕΝΤΙ ΜΕ ΚΛΑΡΙΝΑ για την επανοικειοποίηση του δημόσιου χώρου

 

κείμενο

τελικο

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΟΙΚΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ

Στις αρχές του Απρίλη τέθηκε σε λειτουργία το σχέδιο Πατούλη που ήθελε την φύλαξη του εμπορικού κέντρου του Αμαρουσίου να πραγματοποιείται και από ομάδα security, πλην την υπάρχουσα κινητοποίηση των δυνάμεων της αστυνομίας. Και αυτό όχι γιατί παρατηρήθηκε κάτι που να δικαιολογεί, φαινομενικά έστω, μια αυξημένη φύλαξη των δρόμων της γειτονιάς μας, αλλά γιατί ο κύριος δήμαρχος σκέφτεται και λίγο πιο βαθειά. Και αν δεν υπήρχε σαφής κίνδυνος επικείμενης φθοράς, του κατά τα άλλα εξαίρετου εμπορικού κέντρου, τότε τι τον ώθησε σε αυτή την κίνηση;

Πρώτο και κύριο μέλημα της δημοτικής αρχής είναι η πιστοποίηση, με όλα τα μέσα, πως το Μαρούσι είναι και θα γίνεται ολοένα και περισσότερο ένα αποστειρωμένο κέντρο κατανάλωσης και μόνο. Μπορείς να κινείσαι ελεύθερος στους εμπορικούς του δρόμους όσο χαζεύεις τις βιτρίνες, μπορείς να οικειοποιείσαι τις πλατείες του εφόσον συμμετέχεις στα εμπορικά πανηγυράκια τύπου Λευκή Νύχτα. Αν ωστόσο έχεις μία άλλη άποψη για το τι σημαίνει δημόσιος χώρος, ποια είναι η θέση σου σε αυτόν και σε τι ενέργειες μπορεί να προβείς προκειμένου να τον αξιοποιήσεις, ο κύριος Πατούλης φροντίζει να σου θυμίζει πώς οι ελευθερίες των δημοτών αρχίζουν και τελειώνουν στις γεμάτες σακκούλες των καταναλωτών. Και δεν λέμε πως αυτοί (οι συνήθως μεσόκοποι) κύριοι είναι σε θέση να αποτρέψουν κάποια δράση μας στη γειτονιά, αλλά στο ότι συμβάλλουν στην δημιουργία μιας εικόνας που θέλει το Μαρούσι στα σαφή όρια του «ησυχία-τάξη-ασφάλεια».

Η δουλειά τους είναι να βοηθήσουν στην εγκαθίδρυση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών, να εγγυηθούν, έστω μόνο σε επίπεδο εντυπώσεων, την διασφάλιση της κανονικότητας. Γιατί μπορεί να μην είχαμε σκεφτεί ποτέ ότι απειλούμαστε με κάποιον τρόπο, αλλά όταν ήρθαν τα security πειστίκαμε πως το Μαρούσι ίσως έχει πρόβλημα, αλλά ευτυχώς ο κ. Πατούλης έπραξε πριν από εμάς για μας και έκανε αυτό που όλοι περιμέναμε από μία συνετή δημοτική αρχή: να προστατεύσει τους δημότες του από μία αόρατη απειλή. Η απειλή αυτή μπορεί να δραστηριοποείται με παιχνίδια υπερβολικής ζωντάνιας στις πλατείες, ενώ θα έπρεπε να πίνει καφέ ή μπορεί να διεκδικεί την επανοικειοποίηση του  δημόσιου χώρου με πολιτικά επιχειρήματα (που δεν χωράνε σε ένα φιλήσυχο Μαρούσι), ενώ θα έπρεπε να είναι σπίτι του βλέποντας την καινούργια συνέντευξη του δημάρχου μας. Έχουμε έτσι μία ιδιωτική εταιρεία φύλαξης να περιφρουρεί τα τραπεζάκια και τις καρέκλες, φροντίζοντας για την ομαλή διεξαγωγή της καφεποσίας. Περνάμε δηλαδή σε ένα μοντέλο, άτυπης μεν, αλλά ιδιωτικοποίησης δε των δημοσίων χώρων του κέντρου του Αμαρουσίου, στο βωμό της επιβεβλημένης αισθητικής που, αν και δεν έχουμε καταλάβει πώς, φέρνει στον τόπο μας έναν αέρα ανάπτυξης.

Για να μην αφήσουμε το Μαρούσι να γίνει ένα αποστειρωμένο κέντρο κατανάλωσης και μόνο…

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΛΕΝΤΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ, με κλαρίνα και

την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/5, στις 20:30, στην πλατεία Ηρώων

Γιατί δεν χωράμε στα πλαίσια που μας θέτουν, στους τρόπους που θέλουν να κινούμαστε.

Γιατί βλέπουμε τους δημόσιους χώρους σαν ένα πεδίο αλληλεπίδρασης μεταξύ μας, γεμάτο κουβέντες, μουσική και δράσεις.

Γιατί έχουμε την όρεξη και μπορούμε να τον ανασύρουμε από την αδράνειά του.